1981 Yılında Nurcan & Turgay Artam çifti tarafından Ankara’da kurulan Antik A.Ş., ülkemizde ilk defa profesyonel anlamda müzayedeciliği başlatarak, kataloglu ve bayraklı profesyonel sisteme dönüştürdü. Şirket olarak zaman içinde yaşanan tecrübeler ile oluşturulan müzayede özel şartları, daha sonra yapılan müzayedelerin temelini oluşturdu. 1986 yılından itibaren İstanbul’da müzayedeler düzenleyen Antik A.Ş., müzayedeciliği kurumsal bir boyuta taşıyarak, popüler ve sosyal hayatın ayrılmaz bir parçası haline getirdi. 90’lı yılların başında kaliteli müzayede katalogları, tanıtım kokteylleri ve saray salonlarında düzenlenen ihtişamlı müzayedelerle alanında rakipsiz bir liderlik kazandı.
1986 Yılında Yıldız Sarayı’nda Türkiye’nin ilk “Antika Fuarı”nı düzenleyerek bir ilke imza atan Antik A.Ş., 40 yıldır gerçekleştirdiği ihtişamlı müzayedeler sayesinde değerli sanat eserlerini antika meraklıları ile buluşturmaya devam ediyor. Antik A.Ş.’nin Türkiye’de ilk kez düzenlediği klasik otomobil, değerli şaraplar müzayedelerine gösterilen yoğun ilginin hemen ardından çok özel saatlerin alıcılarla buluştuğu ilk saat müzayedesi Antik Palace Hünkâr Salonu’nda gerçekleşti.
Türkiye'de ilk defa antika ve dekorasyonu bir araya getiren dünyadan ve Türkiye'den sanat haberlerinin de yer aldığı zengin içeriği ile okuyucularıyla buluşan Antik Dekor Dergisi kuruldu.
Halil Paşa'nın Peyzaj konulu eseri 9 milyar'a Antik A.Ş.'nin 172. müzayedesinde satılarak sanatçının sonraki satışlarda rekor değerlere yükselmesinde öncü olmuştur.
Picasso’nun Modelleri, Matisse’in Odalıkları” isimli sergiyi Türkiye’de ilk kez düzenledi. Sergi halkın yoğun ilgisiyle karşılaştı. Ardından Nedim Günsür'ün "Sokaklar ve İnsanlar" temalı eserlerini bir araya getiren retrospektif niteliğinde bir sergi düzenledi.Antika tutkunları için 25 hafta süren "Antika Seminerleri" düzenledi.
"A´dan Z´ye Antika Ansiklopedisi" isimli kitap ile koleksiyonculuk ve antika eser üzerine önemli bilgileri bir araya getieren kitap Antik A.Ş. Kültür Yayınlarının ... sayısı olarak basıldı.
Antik A.Ş. Kültür Yayınlarından çıkan M. Şinasi Acar tarafından hazırlanan "Türk Hat Sanatı-Araç, Gereç ve Formlar" adlı kitap Osmanlı'nın 700 yıl boyunca geliştirdiği sanat olan hat üzerine hazırlanmış zengin içeriğiyle ansiklopedik bir çalışmadır.
"A´dan Z´ye Antika Ansiklopedisi" isimli kitap ile koleksiyonculuk ve antika eser üzerine önemli bilgileri bir araya getieren kitap Antik A.Ş. Kültür Yayınlarının ... sayısı olarak basıldı.
Hikmet Onat'ın "İstanbul" konulu eseri 85.000.00 TL'ye, Halil Paşa’nın "İstanbul" isimli eseri ise 80.000.00 TL'ye alıcı bulurken Osmanlı Tombak Kubbe Alem düzenlenen 209. müzayede ile 100. milyar liraya satılarak rekor satış rakamına ulaştı. Meral İkizler'in "Çiçeklerin Senfonisi" ve Türkan Kıran'ın seçme eserlerini bir araya getiren iki önemli sergiden sonra Hat Sanatı Sergisi ile önemli koleksiyonlardan seçilen elli adet eseri görkemli bir sergiyle bir araya getirdi. Yaz aylarında Bodrum Divan Otel'de gerçekleştirdiği Ahmet Fazıl Aksoy Sergisi ile İstanbul dışında sergiler ve etkinlikler düzenleyerek sanatseverlerle buluştu.
Germain Fabiust Brest "İstanbul" adlı eseri 110.000.00 TL'ye, Naci Kalmukoğlu'nın "Kayık Sefası" adlı çalışması 150.000.00 TL'ye, Halil Paşa'nın "Göksu Deresi" 85.000.00 TL'ye satılarak rekor fiyatlarda satışlar gerçekleştiren Antik A.Ş. Dünya'da İlk kadın hattat Esma İbret Hanım'a ait olan Hilye-i Şerife'yi 80.000.00 TL'ye satarak bir ilke daha imza attı. Kenan Evren'in 5. Kişisel Sergisi'ne ev sahipliği yapan kurum "Sultanların Gözdeleri Sergisi" ile Osmanlı kültür ve sanat hazinesinin kapısını aralayan büyük bir sergi organizasyonun gerçekleşmesini sağladı.
Yakut İbn-i Abdü'l Mustasımi tarafından Hicri 648 (M.S 1232) yılında yazılmış benzersiz Kuran-ı Kerim 130 milyara satılarak bugüne dek açık artırmaya sunulan en değerli ve önemli Kuran-ı Kerim olmuştur. Süleyman Seyyit'in Natürmort çalışması 390.000 TL, Halil Paşa'nın "Hatmi Çiçekleri" 200.000 TL ve Fikret Mualla'nın "Cazcılar" isimli eseri 105.000 TL satış rakamlarına ulaştı.
Osman Hamdi’nin “Kaplumbağa terbiyecisi” 5.560.000 YTL’ye satılarak Dünyada satılan en değerli Türk Sanat Eseri olma ünvanı ile birlikte Türkiye’nin en değerli sanat eseri oldu.
Rekorlarla dolu müzayedelerine yenilerini ekleyen Antik A.Ş. Sami Yetik'in "Koçlar" isimli eserini 250.000 TL'ye Nazmi Ziya'nın "Sokak Manzarası" isimli eseri 500.000 TL'ye Felix Ziem'in " Küçük Su" isimli eseri 150.000 TL'ye ve Burhan Uygur'un “Kapı” adlı eseri 125.000 TL'ye satıldı. Fahrel Nissa Zeid'in 20 Adet tablosu ise 800.000,00 TL'ye satılarak sanatçının sonraki satışlarda rekor değerlere yükselmesinde öncü oldu. Gerçekleştirdiği ihtişamlı müzayedeler sayesinde değerli sanat eserlerini antika meraklıları ile buluşturan Antik A.Ş. Türkiye'de ilk kez şarap müzayedesi düzenledi. Chateu Petrus 1982 (1 'i La Fleur) tarihli şarap rekor fiyatla 110.000 TL'ye satıldı.
Osman Hamdi'nin Rüstem Paşa Cami Önünde kendini resmettiği Otoportre çalışması 850.000 TL'ye satılmasıyla rekorlarla dolu yeni bir sezona başlayan Antik A.Ş. Halil Paşa'nın İnterior çalışmasıyla 200.000 TL, Edwin Long'un "Ancient Custom" adlı çalışmasıyla ise 370.000 TL satış rakamlarına ulaştı. Varnia Zarzecki'nin "Boğaziçi'nde Piknik" adlı çalışması ise 600.000 TL'ye satılarak sanatçının Türkiye'de satılan en yüksek değerli eseri oldu. Antik A.Ş. Kültür yayınlarının 6. kitabı olarak M. Burak Çetintaş tarafından hazırlanan "Dolmabahçe´den Nişantaşı'na-Sultanların ve Paşaların Semtinin Tarihi" isimli kitap yayınlandı.
2006 yılı geçmiş yıllarda olduğu gibi ünlü Türk ressamlarının da aralarında bulunduğu çağdaş ve klasik eserlerin rekor satışlara ulaştığı şaheserlerle dolu bir yıl oldu. İbrahim Çallı "Ada'da Gezinti" 400.000.00 TL'ye, Nuri İyem "Anadolu Kadınları" 130.000 TL'ye, Hidiv Murassa Gümüş Çay takımı 125.000 TL'ye satıldı. Rekor fiyatlara satılan bu eserler Türk Sanat Piyasası tarihinde yerlerini aldılar. Türkiye'de ilk kez Antik A.Ş. tarafından Rahmi Koç Müzesi'nde Klasik Otomobil müzayedesi düzenledi.
Antik A.Ş. ve Yıldız Teknik üniversitesi'nin işbirliği ile hazırlanan “Koleksiyon Yönetimi: Müzeler ve Özel Koleksiyonlar” konulu seminer kapsamında Antik A.Ş. yayınlarının 8. kitabı olan "Koleksiyon Yönetimi" yayınlandı.
Osmanlı Tombak Şamdan'ın 550.000 TL'ye satılmasıyla Dünyada satılan en değerli Osmanlı Tombak Eser rekoru Antik A.Ş.'nin 245. müzayedesinde kırıldı. Yükselen değerler ve fiyat artışları Avrupalı ressamların tablolarına da yansıdı. Ünlü oryantalist ressam Alberto Pasini'nin "Harem Bahçesi" isimli eseri 2.808.000 TL'ye satılarak sanatçının dünya müzayedeleri satış rekoru kırıldı ve Türkiye'de satılan en değerli yabancı sanat eseri olma niteliği kazandı. Germain Fabiust Brest'in "Boğaziçi'nde" adlı eseri 550.000 TL'ye Fausto Zonaro'nun "Dolmabahçe" isimli eseri 910.000 TL'ye ve Antoine De Favray'nın "Boğaziçi ve Haliç'ten Panoramik İstanbul" isimli eseri 2.120.000 TL'ye satılarak her iki sanatçının da dünya müzayedeleri satış rekoru kırıldı. Antoine De Favray'nın aynı müzayedede benzer konulu diğer eserleri ise 2.120.000 TL ve 1.115.000 TL ye satıldı.
Değerli şaraplar ve Klasik otomobil müzayedelerine olan yoğun ilginin hemen ardından Türkiye'de ilk kez çok özel saatlerin alıcılarıyla buluştuğu ilk saat müzayedesi düzenledi. Antik A.Ş. Kültür Yayınlarının 9. Kitabı olarak "Tophane Lüleciliği: Osmanlı’nın Tasarımdaki Yaratıcılığı ve Yaşam Keyfi" isimli yayın Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Erdinç Bakla tarafından titiz ve uzun yıllar süren bir çalışma sonunda hazırlandı.
Şeker Ahmet Paşa'nın "Narlar ve Ayvalar" isimli eseri 1.642.000 TL'ye satılarak sanatçının dünya müzayedeleri satış rekoru kırılırken, İbrahim Çallı'nın "Üsküdar" adlı çalışması 600.000 TL'ye , Nazmi Ziya'nın "Kendinen Evinden Fatih" isimli eseri 435.000 TL'ye, Halil Paşa'nın "Madam X" isimli eseri 250.000 TL'ye satıldı. Aynı zamanda Çağdaş Türk resmi de sayısız rekorlarla müzayede salonlarında alıcı bulmaktadır. Sabri Berkel'in "Soyut Kompozisyon" isimli eseri 355.000 TL'ye, Yüksel Arslan'ın "Le Capital Arture I (149)" isimli eseri 125.000 TL'ye, Erol Akyavaş'ın "Turunucu Lam Elif" isimli eseri ise 116.000 TL'ye satıldı.
Burhan Doğançay'ın "Mavi Senfoni" adlı başyapıt çalışması 2.770.000 TL'ye satılarak sanatçının dünya müzayedeleri satış rekoru ve yaşayan Türk sanatçısı dünya rekoru olmuştur. Aynı yıl Fahrel Nissa Zeid'in "Londra" adlı çalışması 1.350.000 TL'ye satılarak sanatçının Türk müzayedelerinde satılan en yüksek değerli satış rekoru ve Alois Shcönn'e ait "Saray'da Eğlenen Kadınlar" isimli çalışma ise 1.060.000 TL'ye satılarak sanatçının dünya müzayedeleri satış rekoru kırılmıştır.
Artam Antik A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Olgaç Artam’ın genç ve dinamik bakış açısıyla 2009-2010 sezonunda şirkete kazandırılan ve Maçka’daki en geniş sergileme alanı olma özelliği taşıyan Artam Global Art Sergi Salonu, İstanbul’da çağdaş sanatın vazgeçilmez adreslerinden biri oldu. “Ulusal Antik Aryalar” yarışmasını düzenledi.
Filateli'de Sanat
Antik A.Ş.nin bir kültür etkinliği olarak hazırlanan,
Turgay Artam’ın 20 yıldır topladığı “ Filateli’de Sanat” adlı koleksiyonu, 07 - 30 Ocak 2009 tarihleri arasında Galeri Işık Teşvikiye’de sergilendi.
Erol Akyavaş'ın şaheser niteliğindeki çalışması "Kuşatma" 2.650.000 TL'ye satılarak sanatçının dünya müzayedeleri satış rekoru kırılmıştır. Aynı yıl Çağdaş Türk resminin satış rakamlarının artışıyla Fahrel Nissa Zeid'in Soyut Kompozisyon eseri 1.070.000 TL'ye, Mübin Orhon'un Soyut Kompozisyon'u 1.355.000 TL'ye satılmıştır. Bu satışla Mübin Orhon'un dünya müzayedeleri satış rekoru kırılmıştır. Ünlü Türk ressamlarından Şevket Dağ'ın "Ayasofya" isimli eseri 2.150.000 TL'ye, Nazmi Ziya Güran "Kırmızı Giysili Çoban ve Koyunlar" isimli eseri 1.110.000 TL'ye ve "Langa Bostanında Sabah" isimli eseri 1.010.000 TL'ye satılarak sanatçının dünya müzayedeleri satış rekoru kırıldı. Kazasker Mustafa İzzet'e ait "Hilye-i Şerife" 1.150.000 TL'ye satıldı. Bu satış ddünya müzayedelerinde satılan en yüksek değerli Türk hat sanatı satış rekorunu oluşturdu.
“İmgenin Gücü: Avrupa, Kültür Başkenti’nin Ressamlarını Seçiyor” konulu resim yarışmasıyla gizli kalmış genç yeteneklerin keşfedilmesini sağlayarak sanatın ve sanatçının yanında olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır. "Dans Ederek Seyredilecek Resimler" isimli sergi ile sanat severlerinin karşısına çıkan Abdurrahman Öztoprak'ın Yeni Yapıtlarının yer aldığı sergiye ev sahipliği yapmıştır.
“1400. Yılında Kur’an-ı Kerim”, İslam inanç dünyasının kutsal kitabı Kur’an-ı Kerim’in, İslam ülkeleri ve Osmanlı topraklarında 8. yüzyıldan 20. yüzyıla uzanan tarihi süreç içinde hazırlanan en nadir örneklerini gün ışığına çıkartan kitap Antik A.Ş. Kültür Yayınlarının 11. Kitabı olarak yayınlandı.
İbrahim Çallı'ya ait "Natürmort" eser 1.450.000 TL'ye satılarak sanatçının dünya müzayedeleri satış rekoru kırılırken, Hoca Ali Rıza'nın "Sapanca'da Bahar" isimli eseri 1.230.000 TL'ye, Hikmet Onat'ın "Yeni Cami" adlı eseri 1.070.000 TL'ye, Halil Paşa'nın "Ortaköy Sırtları" isimli çalışması 1.080.000 TL'ye, Hoca Ali Rıza'nın "Göl Evi" çalışması ise 1.041.000 TL'ye ve Nurullah Bin Musluhuttin Ketebeli Kuran-ı Kerim ise 371.700.00 TL'ye satılarak rekor satışlarına yenilerini ekledi. Çağdaş Türk resim sanatında ise Erol Akyavaş'a ait "VAV" isimli eser 1.262.000 TL'ye, Fahr el Nissa Zeid'in "The Pianist" adlı çalışması 743.400.00 TL'ye ve Neşet Günal'ın "Sorun-Sorum XI" isimli eseri 619.500.00 TL'ye satılarak sanatçının dünya müzayedeleri satış rekoru kırıldı.
12. İstanbul Bienali paralel etkinlikler kapsamında Artam Global Art sergi salonunda Beral Madra küratörlüğünde gerçekleştirilen Kavramsal Bir Miras: Öncü Yerleştirmeler Sergisi ile Artam Antik A.Ş. çağdaş sanatın tarihi bir müzesi niteliği taşıyan ve Türkiye’de ilk kez gerçekleşen bu sergi ile 1970 ve 1980’lerin sanat ortamını gözlemleme fırsatını sanatseverlere sunmuştur.
Yıldız Holding sponsorluğunda, Yıldız Sarayı Müzesi işbirliğiyle Antik A.Ş.’nin düzenlediği “Hat Sanatının Şaheserleri Hilye-i Şerifeler” sergisi kapsamında oluşturulan Hilye-i Şerife: Hz. Muhammed’in Özellikleri adlı yayın Antik A.Ş. Kültür yayınlarının 13. kitabı olarak Prof. Dr. Uğur Derman, Prof. Dr. Muhittin Serin, Prof. Dr. İskender Pala, Prof. Dr. Hüsrev Subaşı, Prof. Dr. Faruk Taşkale ve Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Gündüz’ün metinleri ve önemli Hilye resimlerinden oluşuyor. Artam Antik A.Ş. Kültür Yayınları’ndan çıkan bir diğer kitap, sanat tarihçisi ve sanat yazarı Oğuz Erten’in kaleme aldığı, "Türk Plastik Sanatı'nda İlkler" yayınlandı.
Osman Hamdi Bey'e ait "Vazo Yerleştiren Kız" isimli çalışma 3.282.000 TL'ye satılarak sanatçının rekor satışlarına bir yenisini daha ekleyen Antik A.Ş. Hasan Rıza'ya ait "Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'a Girişi" isimli çalışmayı 1.262.000 TL'ye , Alberto Pasini'nin "İstanbul'da Pazar Yeri" adlı çalışmasını 820.000.00 TL'ye, Nazmi Ziya Güran'a ait "Bülbül Deresi" adlı çalışmayı 631.000.00 TL'ye ve Sultan I. Abdülhamid (1725-1789) tuğralı Gümüş Aşurelik'i ise 189.000 TL'ye satıldı.
Erol Akyavaş'ın başyapıtlarından "Fallen City I" 1.641.000 TL'ye satılarak sanatçının rekor satışlarına bir yenisi daha eklenirken, Mübin Orhon'un "Soyut Kompozisyon" eseri 1.010.000 TL'ye, Ferruh Başağa'nın "Mavi Akdeniz" adlı çalışması 743.000.00 TL'ye satılarak sanatçıların müzayede rekorlarına yenilerini ekledi.
25 Mayıs’ta S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi’nde açılan ve yaz boyunca devam eden “GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE YELPAZE” sergisi, sanatseverlere ilginç, eğitici, bir o kadar da şık ve zarif bir seçki sunuyor. 25 Ağustos’ta sona ermesi planlanan sergi gördüğü yoğun ilgi üzerine Eylül 2013 sonuna kadar uzatıldı.
Türkiye’de ilk kez açılan sergide tarihleri 1720 ile 1900 arasında değişen, birbirinden zarif, şık ve ender bulunan yaklaşık 120 adet yelpazenin yanı sıra, bir dönem yelpazenin kullanımının ne kadar yaygın ve önemli olduğunu gözler önüne seren yağlıboya tablolar, çizimler ve kartpostallar da yer alıyor.
Çağdaş Türk Sanatı'nda yeni rekorlara imza atan lider Müzayede şirketi Antik A.Ş. 2013 yılında da rekorlarına bir yenisini ekledi. 24 Mart 2013 Pazar günü muhteşem bir çağdaş eserler müzayedesine ev sahipliği yapan Antik A.Ş. Türk resminin en değerli sanatçılarından Erol Akyavaş imzasını taşıyan müzelik eseri “KABE” ile 2.9 milyon lira satışla Çağdaş Türk sanatında da yeni rekorlara imza attı.
Koleksiyoncuların yoğun ilgi gösterdiği en değerli çağdaş sanatçılara ait eserlerin yer aldığı 25 Mayıs 2013 müzayedesindeki çağdaş sanat eserleri ise yeni sahipleri ile buluştu. Türk resminin en değerli sanatçılarından Burhan Doğançay “Black Ribbon” imzasını taşıyan müzelik eseri müzayedede 505.000 liraya satıldı.
Koleksiyonerlerin büyük ilgi gösterdiği müzayedelere imza atan Artam Antik A.S. 2014 yılında da rekorlarına yenilerini ekledi. Türk Resim Sanatı'nın en önemli temsilcilerinden İbrahim Çallı'ya ait "Avlu'da Oturanlar" isimli başyapıt niteliğindeki eserin 2.460.000 liraya satılmasıyla bugüne kadar satılan en yüksek değerli Çallı rekoru kırıldı. Sami Yetik “Şakayıklar” 757.000 TL, Halil Paşa “Nil’de Bahar” 630.000 TL, Şevket Dağ “Natürmort” 600,000 TL, Şeker Ahmet Paşa “Ayvalı Natürmort” 550,000 TL satış rakamlarına ulaştı.
Aynı yıl koleksiyonerlerin yoğun ilgi gösterdiği Çağdaş Sanat Eserleri müzayedesinde Modern Türk Resminin öne çıkan en önemli isimlerinden Erol Akayavaş'a ait "Kuşatma" serisinden eseri 1.130.000 liraya satıldı. Ömer Uluç'un ustalık şaheserim diye adlandırdığı "Ölü Deniz" isimli çalışması ise 950.000 liraya satılarak sanatçının satılan en yüksek değerli eseri oldu. Türk resminin önde gelen temsilcilerinden Fahrel Nisa Zeid’in 880,000 lira fiyata satılan portre çalışması, sanatçının bugüne kadar en yüksek değerli portre çalışması rekorunu kırdı. 757,000 liraya satılan Mübin Orhon imzalı 1963 tarihli çalışma 757.000 liraya, Burhan Doğançay “Kapı” 378,000 liraya ve Cihat Burak “Kediler” 250,000 liraya satılarak modern ve güncel sanatın nabzını tutan, önemli müzayedelerle dolu bir yıl geçirdi.
Lucien Arkas Özel Koleksiyonu’nda yer alan Art-Nouveau cam sanatının öncülerinden Emile Gallé, Daum Kardeşler ve René Lalique’nin eserlerinin yer aldığı ''Camın Şairleri'' sergisi 27 Mayıs - 25 Temmuz 2015 tarihleri arasında Antik Palace'da gerçekleşti. Öncesinde 2014 yılında İzmir'deki Arkas Sanat Galerisi'nde sergilenen eserler yoğun ilgi gördüğünden, Artam Antik A.Ş. işbirliğiyle İstanbul'a taşındı. Antik Palace Sanat Galerisi'nde sanatseverlerle buluşan sergide camın dünyaca ünlü ustalarından 172 eser sergilendi.
Sergide cam sanatının usta ismi Emile Gallé'ye ait çok özel eser yer aldı. 19. yy sonlarında ortaya çıkan cam sanatındaki yenilikçi anlayışı gözler önüne seren önemli koleksiyonda Galle eserlerinin yanı sıra Nancy Ekolü'nün en büyük temsilcilerinden Daum Kardeşler ve ünlü tasarımcı Rene Lalique'nin eserleri de yer aldı. Dünyanın çeşitli noktalarından satın alınarak bir araya getirilmiş değerli örneklerden oluşan sergi, dünya çapında sayılı cam koleksiyonlarından biri olarak gösteriliyor.
19 Aralık 2014'te Artam Antik A.Ş.'nin sosyal sorumluluk projesi kapsamında Milli Saraylar Resim Müzesi özel tanıtımı T.B.M.M. başkanı Cemil Çiçek'inde aralarında bulunduğu siyaset ve iş dünyasından isimlerin katılımıyla gerçekleştirildi. Dolmabahçe Sarayı'nın Veliaht Dairesi yaklaşık yedi yıl süren restorasyon çalışmasının ardından, çağdaş müzecilik standartlarında bir müzeye dönüştürülerek Milli Saraylar Resim Müzesi olarak hizmete açıldı.
Osmanlıdan günümüze oryantalist sanatın önemli eserlerinin yer aldığı müzede Osman Hamdi Bey, Şeker Ahmet Paşa, Abdülmecid Efendi, Halil Paşa, Süleyman Seyyid, Hüseyin Zekai Paşa, Hoca Ali Rıza, Şevket Dağ, İbrahim Çallı, Hikmet Onat gibi usta isimlerin yanı sıra saraya resim yapmış Ayvazovski, Gérôme, Zonaro, Chlebowski gibi birbirinden değerli sanatçılar koleksiyonda yer alan isimlerden.
Çağdaş Türk Sanatı’nda rekor satışlara imza atan lider müzayede şirketi Antik A.Ş. 2015 yılında da rekorlarına yenilerini ekledi. 7 Mart 2015’te geniş katılıma sahip muhteşem bir çağdaş eserler müzayedesine ev sahipliği yapan Antik A.Ş. Türk resminin en önemli sanatçılarından Bedri Rahmi Eyüboğlu imzasını taşıyan “İstanbul” konulu başyapıt eseri 1.830.000 TL satışla yeni bir rekora imza attı. Aynı müzayedede Modern Türk resminin önemli ismi, Ali Çelebi’nin tuval çalışması ise 945.000 TL’ye satılarak sanatçının müzayede rekoru oldu.
Burhan Doğançay’ın “Blue Beauty” isimli tuval eseri 1.050.000 TL ye alıcı bularak yılın en öne çıkan eserlerinden olurken Erol Akyavaş’ın “Zaman Herşeyi Siler” adlı eseri 378.000 TL ve “Soyut” çalışması 303.000 TL’ye satıldı. Bedri Rahmi Eyüboğlu imzalı “Çiftçi Ailesi” isimli yağlıboya eser 415.000 TL, Ali Çelebi’nin “Uçurtma Uçuran Çocuk” adlı tuvali 227.000 TL’ye alıcı buldu.
2015 yılı koleksiyonerlerin yoğun ilgi gösterdiği Değerli Tablolar ve Antikalar müzayedelerinde Stefano Ussi “Surre Alayı” 920.000 TL, Naci Kalmukoğlu’nun “Padişahın Yeni Cami’ye Gelişi” konulu eseri 800.000 TL fiyata satılarak sanatçıların dünya müzayede rekorlarını kırmış oldu. Nazmi Ziya’nın “Fatih Cami” adlı eseri 737.000 TL ve “Natürmort” çalışması 530.000 TL’ye alıcı bulurken Halil Paşa’nın “Şakayıklar” isimli tablosu 440.000 TL, Leonardo de Mango “Albüm” ise 380.000 TL’ye satılarak klâsik resmin değer kazandığı önemli müzayedelere sahip bir yıl oldu.
Türkiye’nin önde gelen koleksiyoncuları en değerli oryantalist tablolarını toplumla paylaştı. Yeni koleksiyonerlere ışık tutması amacıyla gerçekleştirilen, Oryantalist sanatın usta isimlerine ait en değerli tabloların yer aldığı sergi Antik Palace’da 15 Ocak – 15 Şubat 2016 tarihleri arasında sanatseverlere sunuldu.
Antik A.Ş.’nin 35.yıl etkinlikleri arasında gerçekleştirilen sergide Osmanlı dönemini ve İstanbul’un görkemli tarihini tuvallerine aktararak belgesel niteliğinde günümüze taşıyan Antoine de Favray (1706-1791), Jean-Léon Gérôme (1824-1904), Amadeo Preziosi (1816-1882), Félix Ziem (1821-1911), Adolf Kaufmann (1848-1916), Fausto Zonaro (1854-1929) ve Alois Schönn (1826-1867) gibi değerli Oryantalist sanatçılar ve tabloları sanatseverlerle buluştu.
Koleksiyonerlerin büyük ilgi gösterdiği, rekor satışlara sahip müzayedelere imza atan Artam Antik A.Ş. 2016 yılında da yeni rekorlara ev sahipliği yaptı. Osman Hamdi Bey’in “Yeşil Cami Önü” tablosu KDV dâhil toplam 13.509.000 TL fiyata satılarak Türkiye’de satılan en değerli sanat eseri rekorunu kırdı. Yine senenin en öne çıkan klasik eserlerinden Halil Paşa’nın “Göksu’da Sandal Sefası” vergiler dâhil toplam 2.000.000 TL fiyata satılırken Felix Ziem’in “İstanbul” konulu eseri 600.000 TL fiyata alıcı buldu. Müzayedede antika eserler de büyük talep görürken Osmanlı Tombak Sahan 565.000 TL fiyata satıldı.
Aynı yıl koleksiyonerlerin yoğun ilgisini çeken Çağdaş Sanat Eserleri müzayedelerinde ise en öne çıkan çalışmalardan olan Erol Akyavaş’ın “Fallen City II” adlı eseri 1.900.000 TL’ye satıldı. Sanatçı “Göreme” konulu eseri ise sene içerisinde 500.000 TL fiyata alıcı buldu. 2017 yılında Londra, Tate Modern müzesinde sergisi gerçekleşecek Fahr El Nissa Zeid’in çift taraflı eseri “The Reverse” 1.575.000 TL fiyata satılırken sanatçının “Mozaikler” isimli öne çıkan tablosu 505.000 TL’ye satıldı. Süreyya Ağaoğlu Çocuk Dostları Derneği koleksiyonundan satışa çıkan Mehmet Güleryüz’ün “Kaçış” adlı tuval eseri 695.000 TL fiyata sahibini buldu. Komet’in “Öğle Uykusundan Uyanırken” konulu yağlıboya tablosu ise 366.000 TL’ye satıldı.
Koleksiyonerlerin büyük ilgi gösterdiği müzayedelere imza atan Artam Antik A.S. 2017 yılında da rekorlarına yenilerini ekledi. Mahmut Cuda'nın "Sara" isimli tablosu 1.450.000 TL'lik bir rekora imza attı. Çağdaş sanatın önde gelen isimlerinden Taner Ceylan'ın "Self-Portrait as Cinderella" tablosu 550.000 TL'ye satıldı. Artam Antik A.Ş. "Klasikten Çağdaşa Usta Türk Ressamları" müzayedesinde 2017 yılında yine rekor satışlar yapmaya devam etti. Şevket Dağ'ın "Ayasofya" isimli eseri 1.022.000 TL'ye rekor bir fiyata satıldı. Şeker Ahmet Paşa "Natürmort" 985.000 TL, Burhan Doğançay "Walls 72" 695.000 TL'ye satıldı. Aynı yıl koleksiyonerlerin yoğun ilgisini çeken "Modern & Contemporay" müzayedesinin en yüksek fiyata satılan eseri Burhan Doğançay'ın "Big Spiderweb" tablosu 610.000 TL'ye satıldı. Aynı müzayedede Cihat Burak'ın "Aslan" tablosu 410.000 TL, Erol Akyavaş'ın "Kafalar" eseri 440.000 TL'ye satıldı. Devrim Erbil'in büyük boyutlu "İstanbul" adlı çalışması 410.000 TL'ye satılarak sanatçı kendi rekorunu kılmış oldu. 2017 yılının son müzayedesi olan "Değerli Tablolar ve Antikalar" müzayedesinde Halil Paşa'nın "İstanbul" isimli tablosu 1.830.000 TL rekor fiyata satıldı. Hikmet Onat 150.000 TL, Eugene Koerner 190.000 TL, Kuran'ı Kerim Hafız Mustafa Hulusi 127.000 TL, Leonardo De Mango'nun "Sohbet" konulu eseri 165.000 TL rakama satıldı.
Çağdaş Türk Sanatı’nda rekor satışlara imza atan lider müzayede şirketi Antik A.Ş. 2018 yılında da rekorlarına yenilerini ekledi. 300'ü aşkın koleksiyoncu ve sanatseverin katıldığı "Çağdaş Sanat Eserleri" müzayedesinde usta ressam Erol Akyavaş'ın "Kartaca" isimli tablosu 1.260.000 TL'lik rekor bir fiyata satıldı. Aynı müzayedede Zeytin Dalı şehitleri yararına bir eser satışa sunuldu. 42.000 TL fiyata satılan Ahmet Oran eserinin tüm geliri ise Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfına bağışlandı. Artam Antik A.Ş. 300. Müzayedesinde yüksek satış oranı ile sanat piyasasına hareketlilik getiren Türk Resim Sanatı'nın ustalarına ait eserleri satışa sundu. Birçok önemli koleksiyoncu ve sanatseverin katıldığı müzayedeyi Turgay Artam ve Olgaç Artam yönetti. Cihat Burak "Hayal Donanma" 1.130.000 TL, Hoca Ali Rıza "Kırmızı Ev" 915.000 TL, Sami Yetik "Ankara Kalesi" 757.000 TL, Fahrel Nissa Zeid “Yelken” 695.000 TL, Mehmet Fehmi Efendi “Hilye-i Şerife” 630,000 TL, İbrahim Çallı “Emirgan” 560.000 TL, Burhan Doğançay “Yelken” 530.000 TL, Nuri İyem “Göç” 475.000 TL'lik fiyatlara satıldı.
2019 yılı müzayedelerinin en yüksek değerlere ulaşan eserler arasında usta sanatçı Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun “Pazaryeri” ve “Kırmızı Kahvehane” adlı başyapıtları yer aldı. 945.000 TL’ye satılan “Kırmızı Kahvehane” eserini Mehmet Güleryüz’ün 757.000 TL fiyata satılan “Mostar” isimli tablosu takip etti. Yükselen satış grafiği ve ilgi artışı ile dikkatleri çekerken Artam Online Müzayedeleri 2019-2020 sezonunda da geniş kapsamlı satışlar ile ön plana çıkmaya hazırlanıyor. Sonbahar ve Kış müzayedelerinde başyapıt eserleri koleksiyoncularla buluşturacak Artam Antik A.Ş. olarak hedefimiz ülkemizde sanat ve kültüre olan ilgiyi çoğaltmak, uluslararası piyasalara açılarak Türk sanatını ve sanatçısını tanıtmak, koleksiyonculara en iyisini sunarken, sanatçıların da eserlerinin hak ettikleri gerçek değerlere ulaşmasına yardımcı olmaktır.
Koleksiyonerlerin büyük ilgi gösterdiği müzayedelere imza atan Artam Antik A.Ş. 2020 yılında da değerli eserleri koleksiyoncularla buluşturdu. COVID-19 salgınının yayılma riskine karşı alınan tedbirler kapsamında Artam Antik A.Ş. 28 Mart 2020 tarihinde gerçekleştirdiği “339. Değerli Tablolar” salon müzayedesini internet üzerinden gerçekleştirdi. Türk resminin usta isimlerine ait tabloların satışa sunulduğu ve canlı teklif sisteminin ilk kez kullanıldığı müzayede 25.000 izleyici ve 6.500 aktif kullanıcı ile gerçekleşerek bir rekora imza attı. Erol Akyavaş’a ait “Göreme” adlı eser 467.000 TL’ye satılarak internet üzerinde satışı gerçekleşen en değerli eser olurken, Hikmet Onat’ın Peyzaj konulu tuvali 300.000 TL, Burhan Doğançay’ın “New York Duvarları” serisinden eseri ise 252.000 TL’ye alıcı buldu.
Gerçekleştirdiği online müzayedeler ile Çağdaş ve Klasik tablolar, antikalar, mobilya, pul ve kitap satışlarına imza atan Artam Antik A.Ş. geliştirdiği özel yazılım ile müzayedeciliği internet ortamına da taşıyor.
2021 yılı online müzayedelerin hızlandığı ve çok önemli satışların yapıldığı bir yıl oldu. Bu müzayedelerde rekor değerleriyle öne çıkan eserler arasında usta sanatçı Neşet Günal’ın “Testili Kız” eseri 1.680.000 TL’ye, Burhan Doğançay’ın “Kurdeleler Serisi” isimli iki farklı eseri 1.125.000 TL ve 1.100.000 TL’ye ve Mehmet Güleryüz’ün “Karşılaşma” eseri ise 1.050.000 TL’ye alıcı buldu.
Gerçekleştirdiği online müzayedeler ile Çağdaş ve Klasik tablolar, antikalar, mobilya, pul ve kitap satışlarına imza atan Artam Antik A.Ş. geliştirdiği özel yazılım ile online olarak da koleksiyonculara en iyisini sunarak, sanatçıların eserlerinin hak ettikleri gerçek değerlere ulaşmasına yardımcı olmaya devam etmektedir.
Koleksiyonerlerin büyük ilgi gösterdiği müzayedelere imza atan Artam Antik A.Ş. 2022 yılında da çok değerli başyapıtları koleksiyonerlerle buluşturmaya devam etti. Bu sene içerisinde Burhan Doğançay’ın “Yelkenli” eseri 5.400.000 TL ve “Kurdeleler Serisi” 5.200.000 TL’ye alıcı bulurken Ömer Uluç’un farklı dönem ve kompozisyonlara ait eserleri rekor satışlara imza attı. Sanatçının "Bir İskemle / Bir Kuş / Büyük Çıplak / Kırmızı Figür / Bir Yaratık" eseri 7.850.000 TL, "Diyagonal Personalities" eseri 3.700.000 TL ve "Killing Ailesi - İki Boğa" eseri ise 2.300.000 TL’ye alıcı buldu. Ayrıca Cihat Burak, Orhan Peker, Avni Arbaş gibi birçok usta ismin eserleri de yoğun ilgi ile birlikte rekorlar kırdı.
2023 yılı Modern ve Çağdaş Türk Sanatı’nda rekor satışlara imza atan lider müzayede şirketi Artam Antik A.Ş. rekorlarına yenilerini ekledi. Bu satışlar içerisinde müzayedelerdeki farklı dönem ve teknikteki eserleriyle Fikret Mualla en öne çıkan isimlerden biri oldu. Sanatçının “Yeşil Ahenk Kadınlar” eseri 4.580.000 TL, mavi tonlarıyla dikkat çeken "Scène de Marché" eseri 4.450.000 TL ve kırmızı tonlardaki çok figürlü kompozisyonuyla "Le 14 Juillet" eseri 4.580.000 TL’ye rekor fiyatlarla alıcı buldu. Bunlara ek olarak sene içerisinde öne çıkan diğer satışlar: Mübin Orhon’un “Soyut Kompozisyon” adlı kırmızı tuvali 3.250.000 TL, “Possible” isimli erken dönem tuval çalışması 1.850.000 TL; Ömer Uluç’un “Paris Anıtları Serisi” 2.900.000 TL, İhsan Cemal Karaburçak’ın “Atlı Peyzaj” 2.300.000 TL, Turan Erol’un “Ağrı Dağı” 2.550.000 TL, Orhan Peker’in "Şezlongta Oturan Kedi" 3.500.000 TL, Nejad Melih Devrim’in “Soyut” 2.900.000 TL, Erol Akyavaş’ın “Untitled” eseri 3.650.000 TL, Canan Tolon’un “Diptik” 3.200.000 TL ve Abidin Dino’nun “Untitled” eseri 1.850.000 TL’ye satıldı. Ayrıca 2023 yılı içerisinde ülkemizde meydana gelen deprem nedeniyle depremzedelere yardım amaçlı kuruluş ve dernekler için düzenlenen müzayedelerin yanı sıra “Galatasaray 1905” yardım müzayedesinde depremzedeler için 20 milyon lira üzerinde bağış toplandı.
Artam Antik A.Ş. özel satışı ile Osman Hamdi Bey’in ikinci “Kaplumbağa Terbiyecisi” eseri, Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nin koleksiyonuna kazandırıldı. Özel bir koleksiyonda yer alan eser Artam Antik A.Ş. iş birliğiyle satın alınarak müzenin “Türk Resmini İzlemek” başlıklı kalıcı sergisine dahil edildi. Sanatçının 1907 tarihli aynı temadaki bu ikinci eseri, böylelikle yine Artam Antik A.Ş. aracılığı ile satın alınıp Pera Müzesi’nde sergilenen ilk versiyonuna (1906) da komşu oldu.
2024 yılı müzayedelerinde öne çıkan satışlar ise Mehmet Güleryüz’ün eserleri “Untitled” 3.400.000 TL, “Oğlum Oğlum” 2.550.000 TL ve “Kovboy” 2.450.000 TL’ye; Canan Tolon’un “Reflex 2” eseri 2.100.000 TL’ye, Fikret Mualla’nın "Femme Aux Chapeaux" 2.300.000 TL, Ömer Uluç’un I. Uluslararası İstanbul Bienali’nde de sergilenen "Turuncu İkon" eseri 2.000.000 TL’ye, Burhan Doğançay’ın "Black & Yellow Loops" 5.250.000 TL ve Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun başyapıt eseri “Yeşil Kahve” adlı eseri 4.450.000 TL’ye alıcı buldu.
Artam Antik A.Ş. gerçekleştirdiği müzayedeler ve ulaştığı satış sonuçları ile Türk sanat piyasasında koleksiyoncuların resmi olarak alım satım yapabildikleri şeffaf bir satış platformu oluşturmaya devam ediyor.